Wolne hot spoty w Gnieźnie |
Autor |
Wiadomość |
rul3z

|
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 21:58
|
|
|
Wy to nazywacie testem ?!?!?
Sprawdzenie zasiegu oraz predkosci na jednej stronie www ?!?!
A gdzie info o stratach pakietow
w jakim standardzie jest transmisja
zrobic test zabezpieczen HSP
kurcze duzo by pisac
Zestawienie + i -
Sorry, ale to nie test tylko marudzenie, ze to zle, i tamto zle...
Fakt nazwa nie jest przemyslana
Bez urazy, ale materiał to jakas porazka! |
|
|
|
 |
emigrant
|
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 22:02
|
|
|
rul3z napisał/a: | Wy to nazywacie testem ?!?!?
kurcze duzo by pisac |
Potencjalnego użytkownika interesuje bardziej, czy może połączyć się z internetem i czy mu się opłaca. Przecież nikt nie będzie cały dzień siedział na Rynku dla darmowego internetu |
|
|
|
 |
Patryk
Administrator
|
Wysłany: Sro Sie 27, 2008 22:06
|
|
|
rul3z napisał/a: | Wy to nazywacie testem ?!?!?
kurcze duzo by pisac
Zestawienie + i -
Sorry, ale to nie test tylko marudzenie, ze to zle, i tamto zle...
no to teraz pojechałeś. To nie jest portal ktory zajmuje się tematyką sprzętu IT tylko lokalny portal. Po co testy strat pakietów itp. to jest lacze radiowe z ktorego mają korzystać sporadycznie mieszkańcy i turysci.
dodam ze nie bylo sprawdzane na jednej stronie, transfer był porównywalny, wiec nie bylo sensu dawac zzutów. |
|
|
|
 |
rul3z

|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 15:12
|
|
|
a bezplatny hotspot nie jest dostawca czy providerem netu, tylko bezplatnym hotspot'em, wiec co tu wymagac, ze daliscie 6/10 pkt. ?
|
|
|
|
 |
Diabel-tasmanski
|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 15:17
|
|
|
Przeczytaj raz jeszcze to będziesz widział. |
|
|
|
 |
rul3z

|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 15:21
|
|
|
dobra, nie bylo teamtu z mojej strony
mamy inne zdanie i tyle
Pozdr. |
|
|
|
 |
DaVe

|
Wysłany: Czw Sie 28, 2008 16:02
|
|
|
Znaczenie słowa test >> http://portalwiedzy.onet....ll&ch=1&x=0&y=0
rul3z napisał/a: | Sorry, ale to nie test tylko marudzenie, ze to zle, i tamto zle...
Rzeczywiście, to nie jest marudzenie - to jest wydziwianie. Redakcja sprawdziła zasięg, prędkość - tyle starczy dla potencjalnych użytkowników. |
|
|
|
 |
michu-85

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 19:42
|
|
|
zastanawiałem się nad miejscem gdzie mogę wypróbować wifi w laptopie i na szczęście trafiłem na ten wątek. mogę mieć problem z wifi ponieważ mam drukarkę z bezprzewodową łącznością i niestety połączenie jest niestabilne.
A może mi ktoś powiedzieć czy wewnątrz jakiegoś lokalu na deptaku lub rynku także jest zasięg hot-spota, ponieważ te okropne knajpki pozwijały już ogródki. ewentualnie będę musiał gdzieś zaparkować autem i pobawić się lapkiem. |
|
|
|
 |
Grzegorz

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 20:32
|
|
|
à propos hot spotów - czy w Galerii Gniezno też jest?
Często spotykam tam ludzi z laptopami przesiadujących na ławeczkach lub w przy stolikach kawiarnianych.
Testował ktoś tam połączenie? |
|
|
|
 |
michu-85

|
Wysłany: Czw Paź 30, 2008 22:28
|
|
|
o właśnie, a może są jeszcze w Gnieźnie inne miejsca gdzie udostępniony jest internet wifi? |
|
|
|
 |
cwb
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 21:38
|
|
|
ten hot spot na rynku ro proazka. siedzialem (przy drziwach) w sorrento i zasiegu nie bylo.. na samym rynku 1 kreska.. dla kogo i po co ten hot spot sie pytam? |
|
|
|
 |
Diabel-tasmanski
|
Wysłany: Czw Paź 22, 2009 22:56
|
|
|
Ale za to oznaczenia się pojawiły. Nie ważne że mało widoczne a jak ktoś nie-polskojęzyczny to całkiem nie skuma... |
|
|
|
 |
cwb
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 09:02
|
|
|
ale co to ma byc na takiej zasadzie, ze siedzacy wokol fontanny maja tlko interet? w zadnym lokalu na rynku hort spot nie dziala- co to jest sie pytam?
hotspot dla gołebi? |
|
|
|
 |
Diabel-tasmanski
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 09:17
|
|
|
Chyba tak. Przypuszczam, zę to może byc tak, że miasto nie chciało robić darmowych hoyt spottów restauratorom albo Ci drudzy nie chcieli partycypować w kosztach utrzymania. Tak sobie kombinuję |
|
|
|
 |
emigrant
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 13:58
|
|
|
cwb napisał/a: | ale co to ma byc na takiej zasadzie, ze siedzacy wokol fontanny maja tlko interet? w zadnym lokalu na rynku hort spot nie dziala- co to jest sie pytam? |
Dla ogródków piwnych jakie były przy Rynku i Deptaku. Była o tym mowa od samego początku. Poza tym, szanujący się właściciele takich lokali sami instalują wifi.
Z drugiej strony, niedawno czytałem artykuł o tym, że w większych miastach Europy odchodzi się od darmowego wifi bo:
1. Klienci piją tylko kawę a zajmują cenne miejsce przy stoliku 2-3 godziny (potwierdzone badaniami).
2. Internet poprzez sieć komórkową jest coraz bardziej rozpowszechniony. |
|
|
|
 |
Frank Black
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 14:38
|
|
|
w Poznaniu osoba z lapkiem pijąca kawę i korzystająca z wi-fi w lokalu nikogo nie dziwi z drugiej strony kisić ogóra 3 godziny przy kawie by w necie posiedzieć to chyba desperacja |
|
|
|
 |
Diabel-tasmanski
|
Wysłany: Pią Paź 23, 2009 15:23
|
|
|
Frank Black napisał/a: | to chyba desperacja |
A desperatów ci u nas dostatek |
|
|
|
 |
cwb
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 09:26
|
|
|
emigrant napisał/a: | Dla ogródków piwnych jakie były przy Rynku i Deptaku. Była o tym mowa od samego początku. Poza tym, szanujący się właściciele takich lokali sami instalują wifi. |
to wifi ma dzialac jakies 4 miesiace w roku tak?
jak zwykle w gnieznie wsyztsko po dzaidowsku. Trzeba bylo zrobi to wifi w lesiena pustachowskiej od debu do sosny. Wtedy wszysyc spragnieni internetu oddychaliby swierzym powietrzem iobcowalio na lonie natury...
Swoja droga chetnie przyjrzalbym sie transmisji danych tego wifi - w sensie ile osob tak naprawdfe z tego wifi korzystało.
jesli chodzi o mnie to wifi w gnieznie to porazka.
albo robic cos porzadnie, albo nie robic wcale. proste nie?
a o wykluczeniu cyfrowym i internecie wg naszej rady miasta to ja glosu nie zabieram. ponizej pewnego poziomu to mi po prostu nie wypada. |
|
|
|
 |
Andrzej
Giga - Tata II

Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1775 Skąd: Już nie Stare Miasto...
|
Wysłany: Wto Paź 27, 2009 09:37
|
|
|
Eee tam, narzekacie... A przecież
Cytat: | ostatnio pojawił się pomysł, aby Gniezno stało się stolicą polskiego internetu |
I żeby nie było, że mi się coś potentegowało... To cytat z Przewodniczącego Komisji Gospodarki Rady Miasta. |
|
|
|
 |
Kazinski
Kaziński
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 09:15 Rynek Gniezno
|
|
|
witam.
czy ktoś wie po co te tabliczki o dostępie do netu na rynku skoro podłączenie do sieci graniczy z cudem? |
|
|
|
 |
emigrant
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 14:02
|
|
|
Kazinski napisał/a: | po co te tabliczki o dostępie do netu na rynku skoro podłączenie do sieci graniczy z cudem? |
A gdzie próbowałeś się połączyć? Na ulicy czy w budynku? W tę obecną pogodę czy latem? |
|
|
|
 |
Kazinski
Kaziński
|
Wysłany: Sob Lut 06, 2010 16:31
|
|
|
a co ma pogoda do tego ja mam wi-fi w domu i przez sciane w ogrodzie mam lepszy zasięg niz na wolnym powietrzu na rynku. |
|
|
|
 |
eMcE

Wiek: 42 Dołączył: 25 Maj 2012 Posty: 32 Skąd: Czołg.. Gdzieś na pustyni..
|
Wysłany: Pią Maj 25, 2012 10:50
|
|
|
Oki.. to może ja coś..
Hotspoty w okolicach rynku to porażka (Gniezno Wita).
Rwanie połączenia jest praktycznie non-stop.
Jeśli już się połączy, sprawdzenie poczty to kwestia kilku dobrych minut - strasznie wolno działa ten net.
Najlepszą rzeczą moim zdaniem jest wrzucenie sobie na telefon aplikacji typu "Wifi Tracker"
i połażenie z tym trochę po mieście. Program sam znajdzie dostępne otwarte punkty i oznaczy je na mapie
Tak przynajmniej ja robię.
Co do punktów dostępowych..
Każdy McDonalds ma takowy, KFC (tego niestety nie ma w Gnieźnie), Miewają empiki,
Coffe Heaven ma, Od niedawna mają ING.
Taka ciekawostka..
Każdy AP z Netii jest również hotspotem. Łączymy się do niego, odpalamy dowolną stronę,
pokaże się strona hotspota.. wybieramy sobie ile chcemy posurfować - czas, wpisujemy nr komórki, przychodzi sms z kodem (pobierana jest opłata widoczna wcześniej na stronie hspota), wpisujemy kod z sms i gotowe Możemy śmigać po necie
Oczywiście abonenci Netii mogą wyłączyć tą funkcjonalność, ale OOTB jest to włączone. |
|
|
|
 |
|