Futbol Amerykański |
Autor |
Wiadomość |
dober
American Football Player :)
|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 18:37 Futbol Amerykański
|
|
|
jeżeli ktoś chce trenować w drużynie bo bardzo ciężko to nazwać klubem Gniezno Eagles to niech pisze na gg 9517969 dla każdego znajdzie sie pozycja na boisku teraz moze określe pozycje
ATAK
Zadaniem tej formacji jest zdobywanie jardów, a w konsekwencji punktów dla drużyny. Atak rozgrywa akcje opierając się na książce zagrywek (playbook). Każdy zespół posiada taki unikalny zbiór schematów, które mają na celu zmylenie obrony i uniemożliwienie jej powstrzymania zawodnika z piłką. Osobą decydującą o przebiegu kolejnej akcji ofensywnej jest rozgrywający (quarterback). W wyborze odpowiedniej akcji pomaga mu stojący przy linii trener.
to z pzfa.pl
POZYCJE
Rozgrywający (quarterback - QB) - jak nazwa wskazuje rozgrywa akcje jest odpowiedzialny za jedno podanie akcji może on podawać do przodu lub zdecydować sie na akcje biegową
Running back (RB: FB – fullback, HB – halfback bądź tailback) - są to biegający QB daje im piłke do ręki czasami podaje z krótkiej odległosci zaś oni biegną i próbują zdobyć jardy
Skrzydłowi (wide receiver - WR) - ustawiają sie po bokach boiska i są odpowiedzialni za łapanie piłek
LINIA OFENSYWNA (offensive line) - mocni silni umięsnieni tak wyglądają zawodnicy lini są pierwszą przeszkodą dla defensywy i oni tak na prawde dają czas QB na jedno podanie akcji ORAZ CAŁA LINIA TWORZY MIEJCE DO BIEGU SKRZYDŁOWYM I BIEGACZOM
Center (C) - on rozpoczyna gre oraz ustawia snapa ( ustawienie zawodników ) nalezy do lini i robi miejsce biegaczom
Lewy guard oraz prawy guard (LG, RG) - daje czas QB nalezy do lini i robie miejsce biegaczom
Lewy oraz prawy tackle (LT, RT) - skrajni zawodnicy lini robią to samo co guardy ale ustawiają sie obok nich
Tight end (TE) - człowiek od wszystkiego ;] może iść do lini i może iść łapać piłki
USTAWIENIE ATAKU
OBRONA
Zadaniem obrony jest przewidywanie kierunku ruchu oraz typu akcji granej przez atak i zatrzymanie gracza z piłką jak najwcześniej po wznowieniu gry. Każda udana akcja obronna kończy się zatrzymaniem akcji poprzez przewrócenie przeciwnika biegnącego z piłką (tackle) albo przechwytem piłki lub jej zbiciem w powietrzu. Jeśli obrona zdobędzie piłkę zgubioną przez przeciwników lub ją przechwyci i wbiegnie w pole końcowe rywali także zdobywa punkty.
z pzfa.pl
LINIA DEFENSYWNA (defensive line) - walczą z linią ofensywną i próbują sie przedrzeć przez ich linie do QB
Defensivie tackle (DT) - środkowi lini próbują naciskać a w efekcie przdrzeć się przez guarda i centra
Defensive end (DE) - ustawiają sie na końcu lini def. i zabezpieczają akcje biegowe
Linebacker (LB) - niszczyciele prawie zawsze to około 100kg żywych mięsni jak nie więcej ich zadanie to tacklowanie biegnących zawodników z piłką moga pomagać też w lini def.
Cornerback (CB) - szybki zwinny cwany to właśnie CB jego zadanie to krycie WR czyli skrzydłowych
Strong Sefety - ostatnia deska ratunku dla obrony ustawia sie 8-10 jardów za snapem jeżeli sie przedrą to on próbuje zatrzymać zawodnika biegnącego z piłką nazwa strong wskazuje że warunkami fizycznymi nie odbiega od LB
Free Safety - to samo co SS tylko że jest lżejży i może iść pomagac do LB
USTAWIENIE OBRONY
jeżeli chcecie miec bardziej dokładnie wyjaśnione pozycje wbijajcie na http://pzfa.pl/?go=futbolamerykanski&nr=158
a tak wygląda cały snap
 |
|
|
|
 |
Diabel-tasmanski
|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 19:56
|
|
|
A gdzie będziecie rozgrywać spotkania? |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 20:49
|
|
|
narazie nie ma mowy o spotkaniach musimy sie przygotować wyrobić kondycje zagrania narazie mamy tylko 30 zagrań |
|
|
|
 |
Diabel-tasmanski
|
Wysłany: Sob Mar 21, 2009 23:17
|
|
|
No ale docelowo myślicie chyba o graniu. Inaczej sensu nie widzę... Więc o jakiejś infrastrukturze też by trzeba... |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 00:39
|
|
|
Diabel-tasmanski napisał/a: | No ale docelowo myślicie chyba o graniu |
no pewnie że tak
ja mówie o najbliżych 2 miesiącach albo miesiącu musimy się przygotować do meczu kondycyjnie i taktycznie puki co nie jesteśmy wstanie zagrać pełnego meczu było by dużo flag (przewinień) i kondycja by siadała przede wszystkim
jeździmy na mecze też do poznania na mecze kozłów i fireballs ich podpatywać
a jak ktoś chciałby grać niech pisze w poście |
|
|
|
 |
onar1992
|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 08:22
|
|
|
dober: A czy wy macie trenera???? Bo przecież ty chyba nim nie jesteś?? a gdzie odbywacie treningi?? |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 10:47
|
|
|
już mówie
1.
narazie treningi prowadze ja bo mam troche pojęcia o futbolu byłem na meczach kozłów przy lini bocznej z zawodnikami i trenerami i ich podpatywałem baaaardzo długo
2.
przesyła nam materiały trener Bielawy Owls (pozdrawiam pawła ) i równierz zawodnik The Crew Wrocław (pozdro dla łukasza )
3.
trenujemy w różnych miejscach ale to ustalamy zawsze przed treningiem gdzie raz za polanexem na boisku gdzie też trenuje tytan raz na sp12 na sztucznej murawie a jak sie zbierzemy w kilka osób sobie pograć ( nie trening) to idziemy do parku na winiarach
pozdrawiam |
|
|
|
 |
onar1992
|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 16:42
|
|
|
A czy we waszej drużynie są osoby pełnoletnie?? i czy macie jakieś plany na przyszłość związane z graniem jakiś meczy. Czy to tylko chwilowy zapał do tej gry |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Nie Mar 22, 2009 19:40
|
|
|
onar1992 napisał/a: | Czy to tylko chwilowy zapał do tej gry |
ja chce to robić i grać z PLFA mój kumpel tez chce sie rozwijać narazie mamy tylko roczniki 95-96 no ale wkońcu jak chcemy w lidze wytartowac za rok moze dwa to musimy mieć ludzi powyzej 17 lat taka jest prawda |
|
|
|
 |
kuba-kosz
Chill out

|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 19:59
|
|
|
Oj Dober jak to czytam to nie wiem czy podziwiać Cie czy płakać nad Twoim losem. Dobrze że masz marzenia ale grupa 12-latków... I gdzie tu mowa o jakimś graniu... Możesz wziasc kolegów z klasy, może kilku kolegów z MKK i sie troche ,,po przepychać" na trawie jak narazie.
Miłej zabawy |
|
|
|
 |
Diabel-tasmanski
|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 20:06
|
|
|
Ne no dobre, ze chłopaki maja chęci i zapał. To bardzo dobrze. Martwi mnie coś innego... Jakie może mieć pojecie 12 - latek o metodyce sportu o fizjologi i anatomii nie wspominając. Przecież taki młodzian nawet najbystrzejszy i pełen najlepszych intencji może zrobić kolegom krzywdę nawet podczas rozgrzewki.... |
|
|
|
 |
kuba-kosz
Chill out

|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 20:30
|
|
|
W pełnie się zgadzam. I na dodatek nawet niech ma pojęcie o tym sporcie(a inni by go mnie mieli) ale jak chyba każdy wie w grupie rówieśników w tym wieku każdy chce być najważniejszy. Wszyscy chcą się bawić a nie słuchać kolegi, który wydaje polecenia. Wiec moim zdaniem lepiej nawet żeby się spotykali, troche pobiegali za "jajem" poprzewracali się a nie jakieś akcje ustawiali. Na granie poważne bedzie jeszcze czas. |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 21:21
|
|
|
nom i to chyba prawda nie damy rady narazie
Diabel-tasmanski napisał/a: | nawet podczas rozgrzewki.... |
futbol flagowy narazie robimy jak są u nas tylko młodzi czyli futbol ale bez kontaktowy |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 21:37
|
|
|
nie jakieś akcje ustawiali
............................................________........................
....................................,.-‘”...................``~.,..................
.............................,.-”...................................“-.,............
.........................,/...............................................”:,........
.....................,?......................................................\,.....
.................../...........................................................,}....
................./......................................................,:`^`..}....
.............../...................................................,:”........./.....
..............?.....__.........................................:`.........../.....
............./__.(.....“~-,_..............................,:`........../........
.........../(_....”~,_........“~,_....................,:`........_/...........
..........{.._$;_......”=,_.......“-,_.......,.-~-,},.~”;/....}...........
...........((.....*~_.......”=-._......“;,,./`..../”............../............
...,,,___.\`~,......“~.,....................`.....}............../.............
............(....`=-,,.......`........................(......;_,,-”...............
............/.`~,......`-...............................\....../\...................
.............\`~.*-,.....................................|,./.....\,__...........
,,_..........}.>-._\...................................|..............`=~-,....
.....`=~-,_\_......`\,.................................\........................
...................`=~-,,.\,...............................\.......................
................................`:,,...........................`\..............__..
.....................................`=-,...................,%`>--==``.......
........................................_\..........._,-%.......`\...............
...................................,<`.._|_,-&``................`\..............
ten gest wszystko wyjaśnia
kuba spoko koleś z ciebie i dobrze pykasz w basket'a
ale gdybyś znał sie na f.a byś wiedział ze muszą być akcje
to nie kosz ze gra sie spontanem
każda akcja jest szczegółowo zaplanowana
a jak nie jest to nikt nie wie co ma robić
i wtedy wychodzi
mix f.a rugby i wrestlingu ...
pozdro |
|
|
|
 |
kuba-kosz
Chill out

|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 21:55
|
|
|
Dober miło by mi było gdybyś moje imię pisał z wilkiej litery. A co do koszykówki, jeżeli myślisz że gra się "manianą" to chyba oprócz statystyk i ogólnych informacji o NBA za dużo nie wiesz. Ale to temat o futbolu amerykańskim a nie koszu. Wracając do tematu jeżeli chcesz szkolić kolegów to ich "szkol" tylko uważaj żeby im się szybko nie znudziło. Mi osobiści w Twoim wieku obojętnie w co grałem chodziło o zabawe(i tak jest do teraz ). |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Pon Mar 23, 2009 23:40
|
|
|
chodzi mi o streetball a nie o profesjonalnego kosza gdzie gra się głównie spontanem
sorry za off-topici
kuba-kosz napisał/a: | chyba oprócz statystyk i ogólnych informacji o NBA za dużo nie wiesz. |
moge cię Kuba zapewnić że o NBA wiem duuuuuuużo |
|
|
|
 |
biskup
|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 14:07
|
|
|
Witam i mam propozycję, może zagracie z rugbystami w waszym wieku??? Jak byście chciali to zapraszam na trening Tytana :-] |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Pią Kwi 10, 2009 21:10
|
|
|
możemy zagrać we futbol flagowy co wy na to to taki futbol amerykański ale bez kontaktowy poczytaj sobie http://pzfa.pl/?go=futbolflagowy i mozemy zagrać we futbol flagowy 6 osobowy szybszy i mnie fizyczny
ZGADAJMY SIE NA PW ))) |
|
|
|
 |
eloOnora
A!ula Reprezentant

|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 17:16
|
|
|
to ilu was jest? mysle ze troche trudno jest stworzyc druzyne gdzie trenerem jest "zajarany malolat" (bez obrazy :] ) jezeli naprawde chcesz grac to moze pomysl i wez kolegow na trening kozlow z poznania?? i wtedy jest szansa ze sie rozwiniecie, powidzenia |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Wto Kwi 28, 2009 20:17
|
|
|
eloOnora napisał/a: | zajarany malolat |
mówisz prawde ale f.a interesuje sie i poznaje sie od około 3 lat a u kozłów nie ma flagówki ! (futbol dla dzieciaków) we fireball wlkp którzy mają siedzibe w poznaniu tez nie ma ... najbliżej to chyba trójmiasto ...
aha jeszcze małe sprostowanie my ćwiczymy to co nam prześle paweł więc każdy ma w sobie troche z trenera bo poszuka coś na necie wymyśli drilla itp |
|
|
|
 |
Turysta234
|
Wysłany: Sro Kwi 29, 2009 15:26
|
|
|
dober napisał/a: | onar1992 napisał/a: | Czy to tylko chwilowy zapał do tej gry |
ja chce to robić i grać z PLFA mój kumpel tez chce sie rozwijać narazie mamy tylko roczniki 95-96 no ale wkońcu jak chcemy w lidze wytartowac za rok moze dwa to musimy mieć ludzi powyzej 17 lat taka jest prawda |
Życzę powodzenia z tym futbolem bo i tak to będzie jeden wielki niewypał. |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Czw Kwi 30, 2009 21:05
|
|
|
wiesz rugby jest bardziej znane od futbolu i ciężko ludzi zachęcić do trenowania ... |
|
|
|
 |
Turysta234
|
Wysłany: Pią Maj 01, 2009 04:37
|
|
|
pomijając popularność rugby od futbolu, jak 12-latek może zachęcić inne osoby do tej gry chociażby osoby dorosłe?? |
|
|
|
 |
dober
|
Wysłany: Nie Maj 03, 2009 00:04
|
|
|
za nami draft NFL i transfery
Jay Cutler w Chicago Bears kibice niedźwiedzi ustawiają się do mnie w kolejce żeby sie zalożyć ze mną ze Cutler doprowadzi ich do Super Bowl a ja śmieje się im prosto w twarz ! dla mnie mogą maksywalnie powalczyć o play offy mam nadzieje ze juz w 1 meczu Packers sprowadzą ich na ziemie :D
ciekawi mnie szczególnie jeden gracz wybrany w drafcie a jest to Mark Sanchez będzie on prawdopodobnie 1st QB w NY Jets ... Jets nie mają dobrego QB ! Clemens , Ainge mógł bym sie chamsko zapytać teraz kto to jest są to QB bez kariery w NFL Clemens rok temu zagrał dwa mecze ... a Ainge o ile mi wiadomo nie zagrał zadnego podczas dwuletniej "kariery" więc wychodzi na to że Sanchez będzie tu prawdziwą gwiazdą .
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Futbolista
FUTBOLISTA

|
Wysłany: Czw Sty 07, 2010 12:03
|
|
|
Witam, widzę że w Gnieźnie są młodzi zapaleńcy chcący pograć w Futbol, fakt faktem post zauważyłem dość późno w stosunku do ostatniego wpisu. Gram od roku w Poznaniu w Czerwonych Bykach drużynie grającej w II lidze PLFA (jest to młody zespół teraz zaczynamy trzeci sezon w lidze) w której trochę w zeszłym roku zamieszaliśmy i pion drużyny zapowiada się obiecująco na najbliższy sezon. Jeśli chodzi o młodych, mamy sekcję juniorów uczestniczących w treningach razem z nami grają w meczach towarzyskich jeżdżą z nami na mecze. Jeśli ktoś chciałby się przyłączyć spróbować swoich możliwości czy poprostu pogadać zapraszam na gg: 8980233. Chętnie pomogę doradzę gdyż jest to bardzo interesujący sport strategiczny rozwijający się z roku na rok w naszym kraju - a im więcej ludzi i drużyn tym lepsza zabawa
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Daniel#93
|
Wysłany: Pią Maj 01, 2015 19:46
|
|
|
Czy nadal są osoby chętne do gry we futbol w Gnieznie? |